Donkere veren en levendige groepen
Donkerbruine veren, een borstelige kuif en blauwe kale huid rond het oog kenmerken deze neushoornvogel. De grijsbruine staart heeft een breed donker uiteinde. Beweeglijke groepen maken korte vluchten tussen naburige boomkruinen. Hun gezamenlijke gekrijs klinkt door dicht bos terwijl de vogels tussen de bladeren verborgen blijven. De snavel van het mannetje is zwart; die van het vrouwtje geel met een zwarte basis. Jonge vogels hebben een olijfgroene snavel en gele huid rond het oog. De blauwe huid van volwassen vogels geldt dus niet voor iedere leeftijd.
Bronnen & referenties · 1
IUCN SSC Hornbill Specialist Group · Bushy-crested Hornbill accountVruchten en actief jagen
Vruchten vormen een groot deel van het voedsel, maar de soort jaagt ook actief. Vogels onderzoeken bladeren en schors op insecten, kikkers en hagedissen. Groepsleden kunnen samenwerken bij jagen of andere neushoornvogels uit een fruitboom verdrijven. Gesloten bos biedt vruchten en beschutte plekken met dierlijke prooien.
Bronnen & referenties · 2
IUCN SSC Hornbill Specialist Group · Bushy-crested Hornbill accountCIFOR · Meijaard et al. 2005 Life after logging, bird ecology summariesHelpers bij het nest
Coöperatief broeden verbindt het groepsleven met het nest. Bij waarnemingen met het Thailand Hornbill Project brachten het broedende mannetje en helpers voedsel naar vrouwtje en jongen in de holte. Ook in Kapuas Hulu is een nestholte vastgelegd. Deze Gevoelige soort heeft oude bosbomen nodig; een holteboom kappen verwijdert een gezamenlijke broedbron.


