Herkenning
Maleise beren zijn behendige klimmers die in bomen kunnen rusten.
Bronnen & referenties · 1
University of Michigan, Animal Diversity Web · Sun bear: natural historyDagelijks leven
Ze zijn opportunistische alleseters en eten onder meer insecten en fruit. Hun lange tong helpt hen insecten en honing te bereiken. Door fruit te eten kunnen ze ook boszaden verspreiden.
Bronnen & referenties · 1
University of Michigan, Animal Diversity Web · Sun bear: natural historyVerspreiding op Borneo
Gepubliceerd onderzoek documenteert deze soort bij Sebangau NLPSF; Tanjung Puting. Deze waarnemingen geven een historisch beeld van haar verspreiding in de bossen van Borneo.
Bronnen & referenties · 2
Mires and Peat · Husson et al. (2018), Biodiversity of the Sebangau tropical peat swamp forest, Indonesian BorneoUNESCO Man and the Biosphere Programme · Tanjung Puting Biosphere ReserveBos en leefgebied
De veenmoerasbossen van Sebangau behoren tot het gedocumenteerde leefgebied van dit dier in Centraal-Kalimantan.
Bronnen & referenties · 2
Mires and Peat · Husson et al. (2018), Biodiversity of the Sebangau tropical peat swamp forest, Indonesian BorneoUNESCO Man and the Biosphere Programme · Tanjung Puting Biosphere ReserveMoeders en jongen
Voortplantingsgedrag in het wild is nog minder goed gedocumenteerd dan veel lichamelijke kenmerken. Worpen bevatten gewoonlijk één of twee jongen, die blind worden geboren en afhankelijk zijn van hun moeder. Zwangerschapsgegevens uit gevangenschap variëren, dus deze gids geeft geen vaste draagtijd of lokaal voortplantingsseizoen.
Bronnen & referenties · 1
University of Michigan, Animal Diversity Web · Sun bear: natural historyVoedsel en sociaal leven
Korte, gebogen klauwen en sterke poten helpen de honingbeer bomen beklimmen en insectennesten openen. Zijn lange tong bereikt insecten en honing in smalle openingen. Ook vruchten horen bij zijn veelzijdige voedsel, waardoor hij zowel op de bosbodem als in de bomen zoekt. Opengebroken nesten en krabsporen kunnen zijn aanwezigheid verraden wanneer de beer zelf verborgen blijft. Vrouwtjes verzorgen kleine, aanvankelijk hulpeloze jongen. Die zijn afhankelijk van hun moeder en groeien niet op in een sociale kudde.

















